Сьогодні Європейський Союз святкує День народження

Дата: 01.11.2022 11:41
Кількість переглядів: 90

Фото без описуЄС утворився на основі підписаного 7-го лютого 1992-го року Маастрихтського договору, який набув чинності 1-го листопада 1993 - го року i який заклав основи існування Єдиної Європи в тому вигляді, в якому ми знаємо її сьогодні. Нині Європейський Союз – це економічний та політичний союз 28 держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі: Австрія, Бельгія, Болгарія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія.

Це сім’я демократичних європейських країн, які об’єдналися заради миру та процвітання. Вони заснували спільні інституції, яким було делеговано частину їхніх суверенних повноважень, завдяки чому стало можливо демократично приймати рішення з конкретних питань, які становлять спільний інтерес, на європейському рівні. ЄС створив спільну валюту, динамічний спільний ринок, в якому люди, послуги, товари і капітал пересуваються вільно та намагається зробити так, щоб внаслідок соціального прогресу та справедливої конкуренції якомога більше людей могли скористатися перевагою спільного ринку.

З моменту набуття Україною незалежності між Європейським Союзом та Україною динамічно розвиваються відносини. Україна є пріоритетним партнером ЄС у рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства.  Правові засади відносин ЄС-Україна ґрунтуються на Угоді про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС.

У березні 2007 року почалися перемовини щодо нової Угоди, яка передбачала політичну асоціацію та економічну інтеграцію України. 21 березня 2014 року, глави держав та урядів Європейського Союзу та Прем'єр-міністр України, підписали політичні положення Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною. Підписання даного документа підкреслило сильну підтримку України з боку ЄС у складні часи. Другою частиною положень Угоди передбачається усунення митних зборів з українського експорту до ЄС. Дані кроки є підтвердженням спільного прагнення ЄС та України до політичної асоціації та економічної інтеграції.

28 лютого 2022 року, невдовзі після російського вторгнення, Україна подала заявку на членство в Європейському Союзі. Президент Володимир Зеленський попросив негайного вступу за «новою особливою процедурою», а президенти восьми держав ЄС закликали прискорити процес вступу. Цього ж дня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна належить до Європейського Союзу, і блок хоче, щоб Україна приєдналася, але для цього знадобиться час. 1 березня 2022 року Європейський парламент рекомендував зробити Україну офіційним кандидатом на членство, а 10 березня 2022 року рада Європейського Союзу звернулася до Європейської Комісії з проханням дати висновок щодо заявки. 8 квітня 2022 року фон дер Ляєн особисто передала Зеленському законодавчу анкету. 17 квітня 2022 року Україна завершила роботу над першою частиною опитувальника, а 9 травня - над другою.

17 червня 2022 року Європейська комісія рекомендувала Європейській раді надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу, який Європейським парламентом нашій країні було надано 23 червня 2022 року. Одночасно Брюсель висунув вимоги щодо проведення реформ, надавши список із семи пунктів. І не зважаючи на складний для нас час, країна робить все можливе, щоб виконати рекомендації.

Днями під час спільної з Прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою пресконференції у Києві, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив переконання, що до кінця року Україна виконає рекомендації Європейської комісії щодо вступу в Європейський Союз.

"За деякими з них прогрес суттєвий, за деякими ми очікуємо на рекомендації Венеціанської комісії, а також Європейської комісії, але я переконаний, що до кінця року ми їх виконаємо", - сказав глава уряду.

Він також зазначив, що найближчим часом український парламент ухвалить низку євроінтеграційних законопроектів.

Тому ми впевнені, що Україна буде у  Європейській спільноті на правах рівного і гідного її члена.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень