Інформація про погодні умови березня на Черкащині

Дата: 01.03.2023 12:00
Кількість переглядів: 88

 

Фото без опису

 

🌤 Березень – місяць переходу до весни. У формуванні погоди збільшується роль радіаційного фактору, а зі сходом снігового покриву, посилюється вплив підстильної поверхні. Характерним для березня є подовження дня. Тривалість сонячного сяйва зростає у порівнянні з лютим вдвічі (117 годин, проти 67 годин).

 

🌤 У березні інтенсивність атмосферної циркуляції послаблюється, руйнується Азіатський антициклон, зменшується активність західних циклонів. Зростають температурні контрасти між південними і північними широтами, які викликають зміни інтенсивних потеплінь із різкими похолоданнями.

 

🌤 З погляду кліматологів, весняні процеси починаються тоді, коли відбувається стійкий перехід середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення. Так, на Черкащині весна зазвичай приходить 15-18 березня. А от астрономи відлічують початок весни від 20, 21 березня – часу рівнодення, коли день з ніччю добу навпіл ділять. Відтоді і аж до 24 вересня день буде довшим за ніч.

 

🌤 За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру, березень 2023 на Черкащині очікується тепліше звичайного та з опадами в межах норми. Середньомісячна температура повітря 4,3° (при нормі -2,3°), кількість опадів - 38 мм (при нормі 38 мм).

 

🌤 На початку місяця ще можливе останнє зимове похолодання, коли середньодобова температура становитиме 1-3º морозу. Надалі прохолодні періоди чергуватимуться з інтенсивними хвилями тепла. Внаслідок таких температурних контрастів перехід середньодобової температури через +5º може здійснювати спроби двічі (8-10.03 та 17-20.03), але остаточно відбудеться лише наприкінці березня. Опади випадатимуть досить часто, але переважно невеликої інтенсивності.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень