Профілактика гострих кишкових інфекцій, що потрібно робити аби уникнути цієї недуги

Дата: 10.06.2024 17:33
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

У літній період, як правило, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.

Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (не миті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), вживання продуктів з порушеними умовами й термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці, через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні забрудненої води, неправильній поведінці під час відпочинку тощо.

❗️ Яких правил варто дотримуватись аби уникнути гостих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь?!

️ НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

️ НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

️ НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

️ Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

️ Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

️ НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти).

️ При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити.

️ НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

️ Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

️ Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки.

️ Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

️ Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно

дозволеними пляжами.

️ У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!

❗️ ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень