Звернення міського голови з нагоди 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

Дата: 26.04.2024 00:01
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, потерпілі від її наслідків, жителі громади!

Сьогодні минає 38 років від страшних подій 26 квітня 1986 року коли сталася наймасштабніша ядерна катастрофа ХХ століття, внаслідок якої було зруйновано 4 енергоблок Чорнобильської атомної електростанції, що спричинило викид в атмосферу великої кількості радіоактивного пилу.

Ця аварія в одну мить змінила звичайне життя великої кількості людей, змусила полишити рідні домівки, могили близьких людей, любі серцю простори Полісся, як пізніше з'ясувалось без права повернення.

Натомість в зону катастрофи упокорювати розбурханий атом та ліквідовувати наслідки аварії ринула багатотисячна армія простих людей різних професій, яких поєднало в подальшому одне звання – ліквідатори.

Хто був там, ніколи не забуде рудого лісу, понівеченого вибухом реактора, покинутих іграшок на дитячих майданчиках та десятки кілометрів родючої землі, які стали "зоною відчуження".

Ці спогади об’єднують всіх кого торкнулось смертоносне крило ядерної потвори в одну дружну і міцну родину. Вони кожного року 26 квітня приходять до пам’ятних місць щоб віддати данину загиблим побратимам та вшанувати живих учасників ліквідаційних робіт.

В нашій громаді проживають люди, долі яких пов'язала квітнева ніч 1986. Це 201 ліквідатор аварії на ЧАЕС, 688 потерпілих від наслідків аварії, із них 280 дітей. А 115 земляків, життя яких було вражене радіоактивною отрутою, відійшли у Вічність. Світла їм пам'ять, що не засне у віках,  і наша щира вдячність.

Вклоняюсь низько до землі від усієї громади всім, хто захистив нас від ядерного пекла, хто зумів зупинити смертоносний розгул атома, що вийшов з під контролю людини, сховавши зруйнований реактор у захисний Саркофаг.

Та Чорнобиль продовжує свою гірку історію. 24 лютого 2022 року Чорнобильська АЕС була захоплена російськими військами, де вони перебували до 31 березня. Після звільнення Київщини фахівці були шоковані тим, на що загарбники перетворили територію навколо станції. А нині рашисти утримують в заручниках Запорізьку АЕС і цим шантажують увесь світ.  Вони не гребують жодними брудними технологіями і заходами, щоб підкорити Україну, навіть погрожують застосуванням ядерної зброї.

Але наш народ не скорити! Змогли приборкати атом, зможемо очистити рідну землю від російського зла, бо з нами Правда, Сила козацького роду та Справедливість.

Шановні ліквідатори та потерпілі, бажаю всім міцного здоров’я, довгих щасливих років життя під мирним небом України, достатку, злагоди, сімейного затишку, шани і щирої поваги від людей.

Нехай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій.

З повагою міський голова Олександр Заборовець


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень