Соломія Крушельницька. Голос, який підкорив світ (До 150–ї річниці від дня народження)

Дата: 23.09.2022 11:11
Кількість переглядів: 144

Фото без описуСоломія Крушельницька – відома українська оперна співачка кінця 19-го – початку 20-го століття, яку за життя визнали найвидатнішою співачкою світу.  Вона входила в п’ятірку найзнаменитіших співаків того часу і була серед них єдиною жінкою.

Народилася Соломія 23 вересня 1872 року в селі Білявинцях, що на Тернопільщині, в сім’ї священника. Основи музичної підготовки отримала в Тернопільській класичній гімназії. Батько, Амвросій Крушельницький, вирішив здійснити мрію доньки – вступати до Львівської консерваторії та навчатися співу.

Після закінчення консерваторії Соломія поїхала вчитися до Італії. У 22 роки вона вж виступала у театрах Львова, і уже тоді завойовувала симпатії глядачів своїм талантом. Не пройшло і кілька років, як Крушельницька вже підкорювала театри світу: Італія, Іспанія, Франція, Португалія, Росія, Польща, Австрія, Єгипет, Аргентина, Чілі та багато інших. Під час виступів вона знайомила тамтешню публіку з Україною, адже завжди у її репертуарі були українські пісні, які часто виконувала на біс. 29 травня на сцені театру Гранде в Брешії відбулася прем'єра оновленої «Мадам Батерфляй» головну партію в якій виконувала Соломія Крушельницька. Публіка вісім разів викликала акторів і композитора на сцену.

Соломія своїм співом підкорила увесь світ, але відчувала себе самотньою. Адже їй було вже майже сорок років. 1910 року Крушельницька все таки вийшла заміж за відомого італійського адвоката, мера міста Віареджо Чезаре Річчоні. У 1920 році Крушельницька в зеніті слави покинула оперну сцену. А ще через 9 років помер чоловік, тоді Соломія вирішила відвідати Галичину.

У післявоєнний період Соломія почала працювати у Львівській державній консерваторії. Останній виступ Соломії Крушельницької в грудні 1949 року пройшов у Львівській філармонії. Незадовго до смерті їй було присвоєне звання Заслужений діяч мистецтв УРСР.

Вона пішла з життя 16 листопада 1952 року. Поховали її у Львові на Личаківському цвинтарі. Її могилу вінчає «Співучий Орфей», символ музики, тієї самої музики, яка була сенсом всього життя видатної української співачки.

Пам'ять про Соломію Крушельницьку закарбована на меморіальних дошках, пам’ятних знаках, ювілейних монетах, марках. Її ім’я носять оперний театр і музична школа у Львові, музичне училище в Тернополі, школа в її рідному селі Біла, вулиці в різних містах України. Їй присвячують конкурси і фестивалі оперного мистецтва. В театрах Львова і Мілана встановлені її скульптурні портрети, в італійському місті Торре-дель-Лаго, що неподалік від дорого серцю співачки містечка Віареджо, відкрили її погруддя, а в Тернополі – бронзовий пам’ятник.

Наше місто також має провулок названий на честь видатної української співачки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень