Щодо порядку виплати сум нарахованої пільги з 01.01.2023

Дата: 09.01.2023 11:47
Кількість переглядів: 81

🔻 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі» (із змінами) з 01 січня 2023 року виплата суми пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного палива і скрапленого газу здійснюється виключно у грошовій готівковій формі органами Пенсійного фонду України.

🔻 Починаючи з нарахувань пільг за січень 2023 року органи Пенсійного фонду України розраховують щомісяця до 25 числа суми пільг за поточний місяць. Згідно з відповідними розрахунками Пенсійний фонд України формує щомісяця заявку щодо потреби в коштах на виплату пільг. Мінсоцполітики не пізніше 2 числа місяця, що настає за місяцем нарахування пільг, за умови виділення асигнувань з державного бюджету, перераховує відповідні кошти Пенсійному фонду України згідно з поданою заявкою. Пенсійний фонд України перераховує кошти на виплату пільг пільговикам наступним чином:

  1. Пільговики, які до грудня 2022 року включно отримували пільги у грошовій готівковій формі, а також звернулися для надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу починаючи з грудня 2022 року отримують кошти без змін порядку її виплати, а саме: або на рахунок, відкритий в уповноваженому банку, або через відділення організації, що здійснює виплату та доставку пенсії та грошової допомоги згідно з графіком виплати пенсії.
  1. Пільговикам, які до грудня 2022 року включно отримували пільги у грошовій безготівковій формі і отримують пенсію виплата пільг здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення організації, що здійснює виплату та доставку пенсії та грошової допомоги, де особа одержує пенсію, згідно з графіком виплати пенсії.
  1. Пільговикам, які до грудня 2022 року включно отримували пільги у грошовій безготівковій формі і не отримують пенсії виплата пільг здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на виплату пільг на їх поточні рахунки, відкриті в АТ "Ощадбанк" за зверненням органів Пенсійного фонду України без отримання від одержувачів заяв про виплату пільги з відкриттям рахунка в банку, про що органи Пенсійного фонду України поінформують пільговиків (у паперовій формі або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України). Для одержання  перерахованих таким чином коштів пільговикам треба буде укласти договір банківського рахунка з АТ "Ощадбанк".

🔻 Пільговик, яким не укладено договір банківського рахунка з АТ "Ощадбанк", може звернутися до органу Пенсійного фонду України у визначеному законодавством порядку, в тому числі надати письмову заяву поштовим відправленням, щодо виплати пільги через поточний рахунок, відкритий в іншому уповноваженому банку, або щодо виплати пільги за його місцем проживання через відділення організації, що здійснює виплату та доставку пенсії та грошової допомоги. Суми пільг, зараховані на поточний рахунок, через який здійснювалися виплати до такого звернення, повертаються  АТ «Ощадбанк» за вимогою Пенсійного фонду України. Повернуті АТ "Ощадбанк" Пенсійному фонду України кошти виплачуються пільговику у визначений ним спосіб під час надання пільги в наступних періодах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень