Їх іменами названі вулиці громади–АГАТАНГЕЛ КРИМСЬКИЙ

Дата: 15.01.2023 09:35
Кількість переглядів: 120

Фото без опису🔹 Вулиця Комарова села Скаливатка тепер носить ім’я видатного українського вченого, історика, сходознавця, перекладача – Агатангела Кримського, 152 роки від дня народження якого виповнюється 15 січня.

🔹 Агатангел Кримський – геній і феноменальна особистість, став жертвою сталінських репресій за свої дослідження історії української мови. Вільно володіючи майже шістдесятьма мовами, а також знаючи всі діалектні особливості української мови, Кримський зробив значний внесок в українське й російське сходознавство та україністику.

️ Народився Агатангел Юхимович 15 січня 1871 року у Володимирі-Волинськомуна Волині. Через деякий час родина переїхала у Звенигородку на Черкащину. Батько Агатангела був кримським татарином, а мати походила з польсько-литовського роду із Білорусі.

Фото без описуБудинок Кримських у Звенигородці

️ Він був дуже обдарованою дитиною, у три роки навчився читати і відтоді не розлучався із книжками. Через два роки батьки віддали його до школи, а через 5 років уже перевели на навчання до протогімназії в Острогу, а потім і до Києва.

➡️ Особливий вплив на становлення особистості і наукових інтересів Агатангела Кримського справило навчання у Колегії Павла Ґалаґана (1885–1889 роки), куди він вступив за конкурсом. Зачарування глибиною і красою української мови прийшло до Кримського під впливом Михайла Драгоманова та Павла Житецького.

➡️ Потім було навчання в Лазаревському інституті східних мов у Москві, де Кримський навчався у видатних мовознавців. На отриману після завершення навчання спеціальну стипендію від інституту Агатангел Кримський два роки прожив у Сирії та Лівані, опановуючи арабську мову.

➡️ Після повернення Кримський викладав у Лазаревському інституті, а з 1901 року очолив кафедру арабської лінгвістики. За роки роботи тут Кримський підготував і видав цілу бібліотеку підручників із арабістики, історії ісламу, вивчення Корану та інших напрямків мовознавства.

️ У 1941 році постановою НКВС Агатангела Кримського, без жодних доказів, звинуватили у тому, що він був «ідеологом українських націоналістів, який упродовж років очолював націоналістичне підпілля». Далі академіка – людину, яка володіла унікальними знаннями і зробила неоціненний внесок у розвиток науки – заарештували і відправили етапом у Казахстан.

🔳 Там, у кустанайській в’язниці НКВС, 25 січня 1942 року Агатангел Кримський помер. За однією із версій дослідників, не лише від фізичного виснаження і хвороби, а через тортури, яким його піддавали.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень