УСЛАВЛЕНІ ЗЕМЛЯКИ – 210 років від дня народження Семена Гулака–Артемовського, українського композитора, співака, драматичного артиста.

Дата: 15.02.2023 17:36
Кількість переглядів: 175

Фото без опису

🎵 Семен Степанович Гулак-Артемовський народився 16 лютого 1813 р. в с. Городище, нині Черкаської області, в родині священика. З 1824 по 1830 навчався у духовному училищі, потім з 1824 по 1830 - в семінарії в Києві.

🎵 Співав у багатьох церковних хорах, у тому числі семінарському, митрополичому, пізніше в капелі Київського вікарія. В 1838 році, під час набору півчих в Україні до Придворної співацької капели Гулак-Артемовський був запрошений Миколою Глинкою до Санкт-Петербурга, де під його керівництвом готувався до діяльності оперного співака. Музичні знання та вокальну майстерність вдосконалював в Італії у П. Романі. Його дебют відбувся у Флорентійському оперному театрі в 1841 році.

🎵 У 18421864 роках співав у театрах Петербурга у складі російської оперної трупи, виступав в італійських операх, виконував ролі у драматичних виставах. З 1864 по 1865 роки соліст Великого театру в Москві.

🎵 С. Гулак-Артемовський володів винятково сильним і красивим баритоном, мав великий артистичний талант. У його репертуарі була 51 оперна партія, серед яких Руслан («Руслан і Людмила» М. Глинки), Мазетто («Дон-Жуан» В. Моцарта), Антоніо, Ештон («Лінда ді Шамуні», «Лючія ді Ламмермур» Г. Доніцетті) та ін. Як драматичний актор виступав у п’єсах Котляревського, мав неабиякий талант художника.

🎵 Композиторську діяльність розпочав у 1851 р. створенням музики до «Картини степового життя циган» та вокально-хореографічного дивертисменту «Українське весілля». Він автор першої української опери «Запорожець за Дунаєм» (1862), уперше поставленої на сцені Маріїнського театру в Санкт-Петербурзі в 1863 році, де виконував головну партію Карася.

🎵 Серед інших творів вирізняється музика до водевілю «Ніч напередодні Іванового дня» (1852), до драми «Корабельна аварія» (1853), пісні-романси «Стоїть явір над водою» (1858), «Спать мені не хочеться» (1861) та ін.

🎵 Широкий діапазон художніх інтересів зблизив Гулака-Артемовського з Тарасом Шевченком (з яким мав щиру дружбу, допомагав йому в роки заслання) та іншими передовими діячами української та російської культури. Він є також автором статистико-географічної таблиці міст Російської імперії (1854) та проекту Петербурзького водопроводу (1858).

▪️ Не стало нашого відомого земляка 17 квітня 1873 року. Він похований на Ваганьковському кладовищі в Москві. Тривалий час його могила була зовсім занедбана, лише в 1952 році, стараннями артистів Московського музичного театру імені К. С. Станіславського та В. І. Немировича-Данченка, на ній було встановлено пам'ятник з написом «Семен Степанович Гулак-Артемовський. Композитор, співак, автор опери «Запорожець за Дунаєм».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень