Сьогодні Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2023 12:53
Кількість переглядів: 74

🔹 Щорічно 21 лютого відзначається Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви. Його ще називають  Міжнародним днем  материнської мови – мови, яку впитує немовля з молоком найріднішої людини, яка дала йому життя.

🔹 Це свято встановлене у 1999 році рішенням XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО на підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності на планеті, а також з метою запобігання зникнення хоча б однієї з них.

🔹 За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

🔹 Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

🇺🇦 Наша українська мова займає своє вагоме місце серед мов світу і за останній час неабияк укріпилась. Нею почали більше розмовляти не лише жителі України, а й у світі її вивчення стає все більш престижнішим.

🇺🇦 Нині українська мова – це мова священної боротьби, яка обов'язково стане мовою перемоги.

🇺🇦 То ж любімо, плекаймо і вивчаймо рідну мову і не дамо  нікому довести її до зникнення, адже, як казав  відомий поет Володимир Сосюра: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень