Закликали весну й Перемогу

Дата: 22.03.2023 15:39
Кількість переглядів: 89

Фото без опису️ Наші предки  вірили, що саме 22 березня, на Сорок Святих, із вирію повертаються шпаки та жайворонки – вісники весни. В цей день бабусі, мами та дівчата пекли «жайворонків» із тіста, ніби прискорюючи приліт пташок і наближення тепла.

🕊 Коли «жайворонки» спечуться, їх і діти, і дорослі підкидали угору із вигуками: «Жайворонки, прилетіте, весну-красну принесіте!». Отримавши жайворонки, діти бігли з ними на вулицю,  клали їх на голови, тримали в руках, намагаючись підняти їх якнайвище. А ще «запускали» їх в небо і якщо виходило підкинути «пташку» і зловити – це вважалось добрим знаком.  

🕊 З метою вивчення давніх українських традицій, обрядів та звичаїв українського народу в  Ватутінському  ліцеї № 1 педагог - організатор, вчитель біології Людмила Бойко,  вчитель мистецтва Ольга Большакова та завідувач бібліотекою Вікторія Коваленко провели для учнів цікаве та змістовне свято «Закликання весни і Перемоги». Вони розповіли про народні традиції святкування Сорока Святих та провели  «майстер-клас» з випікання  «жайворонків». Після цього на подвір’ї навчального закладу було проведено обряд закликання весни.

Фото без описуФото без описуФото без опису

🕊 А так, як у народних уявленнях голуб, соловей, жайворонок є чистим святим Божим птахом, який вважався символом миру і перемоги, то учні разом із весною закликали ще й перемогу промовляючи «Летіть, соловейки, на рідні земельки», щоб всі наші воїни Світла і Добра якнайшвидше здобули перемогу над ворогом та повернулись додому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень