Не спалюйте сухостій і сміття – не шкодьде здоров’ю людей та екології

Дата: 31.03.2023 11:21
Кількість переглядів: 46

🔴 Щороку навесні, коли надворі теплішає, люди починають активно прибирати свої ділянки, а також спалювати суху минулорічну траву, сухостій, залишки листя та сміття. Складається враження, що люди не підозрюють, якої великої шкоди цим заподіюють природі. Спалювання сухої трави – справжнє лихо для звірів, птахів, комах, а також для рослин.

🔴 Пожежі, спричинені спаленням сухостою, додають ускладнень і в роботі енергетичної системи, яка з лютого минулого року зазнала значних пошкодження через ворожі обстріли та бомбардування. І роботи з їх відновлення ведуться й дотепер.

🔴 Варто зазначити, що на час дії воєнного стану спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій. І за такі дії передбачається кримінальна відповідальність.

️ Для довідки ‼️

🔸 3 березня минулого року парламент вніс зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

🔸 За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн.

🔸 Тож ми вкотре закликаємо мешканців громади не бути байдужими до довкілля та свого здоров’я, і не спалювати суху рослинність біля своїх домоволодінь, в парках, скверах, полях.

‼️ Запам’ятайте: суворо заборонено спалювати стерню, суху траву, сміття в межах охоронних зон ліній електропередач, адже це може завдати значних економічних збитків. А також не забувайте телефонувати на «102», коли бачате такі горіння та паліїв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень