Їх іменами названі вулиці громади - КВІТКА ЦІСИК

Дата: 04.04.2023 09:17
Кількість переглядів: 125

🔷🔶  Вулиця Мічуріна села Скаливатка тепер носить ім’я американської співачки українського походження, популярної виконавиці рекламних джинґлів у США, оперної і блюзової співачки, виконавиці українських народних і популярних пісень – Квітки Цісик. І сьогодні, 4 квітня, їй би виповнилось 70 років.

Фото без опису

🇺🇦🇺🇸 Квітка Цісик має українське коріння, батько майбутньої зірки був скрипалем, а мама працювала в банку. Уся її родина жила у Львові та була знаною інтелігенцією у місті. У 1944 році батьки, втікаючи від радянської влади, переїхали спочатку в Німеччину, а потім оселилися у США.

🎶  Співачка народилася вже у Нью-Йорку 4 квітня 1953 року. Її повне ім'я – Квітослава, рідні називали її Квіткою, а в американському шоу - бізі вона стала відомою під псевдонімом Кейсі. Дитячі й юнацькі роки проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько вишкільними заняттями. В будні дні вона навчалася в американській стандартній школі, а по суботах - в школі українознавства, куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок з батьківщиною та українським людом.

🎶  Квітці Цісик не відразу вдалося зрозуміти що саме вона має співати – вона опанувала гру на скрипці, сценічне мистецтво в балетній школі, а паралельно співала в хорі. У 17 років Квітка завершує навчання в середній школі музики та мистецтв у Нью-Йорку і вступає до Бінгемтонського університету, де студіює скрипку і спів, а після коледжу продовжує навчання в Національній музичній консерваторії Америки в Нью-Йорку. Їй легко підкоряються всі музичні стилі, і вже за рік, у 1970 році вона отримує стипендію для навчання вокалу в музичному коледжі Манна у бельгійському Генті, де згодом обирає оперний спів основним предметом.

🎶  Цісик мала колоратурне сопрано, тому з легкістю експериментувала зі стилями – від джазу до класики. Вона чудово виконувала і попсові пісні, і оперні партії. Крім того, вона володіла технікою, поширеною у Карпатах – "білим голосом".

🎶  Після смерті батька Квітка шукала заробіток, як могла: пропонувала записи різноманітним компаніям, співала у нью-йоркських клубах. Там її помітили продюсери. Відтоді в Америці Цісик стала однією з найвідоміших і найдорожчих виконавиць джинглів до рекламних роликів. Її голос звучав у рекламних кампаніях "Coca-Cola", American Airlines, "McDonalds". Упродовж 16 років вона була офіційним голосом автомобільної компанії Ford. За це Ford дарував їй автомобілі, хоча зірка їздила на спортивному Jaguar. Вона, до речі, обожнювала шалену швидкість, при цьому любила кінні прогулянки.

🎶  Недивно, що українку помітили інші зіркові артисти та запрошували її до співпраці. Так, Квітка Цісик співала на бек-вокалі у Вітні Х'юстон та Майкла Джексона, а ще допомагала записувати альбоми відомим співакам – Майклу Болтону, Бобу Джеймсу, Роберту Флеку та іншим.

🎶  Квітка Цісик була не лише талановитою співачкою, але й художницею. Ще одним великим захопленням співачки були коні.

🎶  Квітка Цісик записала два україномовні альбоми – "Квітка" у 1980 році, а також "Два кольори" у 1989-му. Це їй коштувало близько 200 тисяч доларів. Для їхнього запису вона наймала найкращих музикантів Нью-Йорка, акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а правильну українську вимову ставила мама. Обидві платівки у 1990-му році були номіновані на премію "Греммі" в категорії "сучасний фольк". До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному. Адже в радянський час роботи Цісик потрапляли під заборону.

🎶 Цісик мала двох чоловіків-американців. Обидва – музиканти, обидва працювали над її українськими піснями. Син Ед-Володимир теж займається музикою й до сьогодні.

🎶  В Україні Квітка Цісик була лише раз – у 1983 році співачка приїхала з мамою до Львова, але поїздка була фактично таємною, оскільки в Радянському Союзі на творчість Цісик, в репертуарі якої були пісні про УПА та січових стрільців, в той час існувала заборона. В черговий раз приїхати на рідну землю Квітка Цісик планувала після здобуття Україною незалежності. Артистка мріяла організувати в Україні концерт, але цій мрії так і не судилося збутися.

🎶  Після тривалої боротьби з раком 29 березня 1998 року, не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка померла вдома в оточенні сім'ї.

🙏 В пам’ять про Квітку в США засновано фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School, а в пам’ять про її сестру Марію – фонд «Адже життя прекрасне», що акумулює кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень