МОЗ: В якій аптеці можна придбати ліки за електронним рецептом

Дата: 17.04.2023 15:56
Кількість переглядів: 76

Після впровадження е-рецепта на лікарські препарати все більше аптек починають працювати в Електронній системі охорони здоровʼя (далі – ЕСОЗ). Адже це дозволяє пацієнтам придбавати ліки у сучасний та зручний спосіб. Так, на сьогодні в ЕСОЗ вже було сформовано понад 100 тисяч електронних рецептів на рецептурні ліки.

Раніше ми розповідали про те, на які ліки потрібен рецепт та як отримати електронний рецепт. Сьогодні розповімо про те, як знайти найближчу аптеку, яка працює з ЕСОЗ та відпускає ліки за е-рецептом.

Передусім нагадаємо, що на перехідному етапі пацієнт сам може обрати тип рецепта – електронний чи паперовий – відповідно до того, яким із них йому зручніше скористатись. Коли пацієнт обирає електронний рецепт, він отримує номер рецепта та унікальний код його погашення у вигляді смс-повідомлення. Для того, щоб придбати ліки в аптеці за рецептом, достатньо лише повідомити ці дані фармацевту.

Знайти найближчу до вас аптеку, яка відпускає ліки за електронним рецептом, можна на спеціальному дашборді. Для цього:

✅ Відкрийте дашборд «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом».

✅ Оберіть область, тип та назву населеного пункту, в якому ви проживаєте.

✅ Зверніть увагу, що якщо ви отримали рецепт на наркотичні (психотропні) ліки, необхідно позначити відповідну програму («Програма еРецепта» – «Наркотичні (психотропні) ліки») – тоді вам стане доступним перелік аптек, які мають необхідну ліцензію.

✅ Після цього на дашборді зʼявиться карта з позначками доступних аптек, а також перелік адрес аптек, які відпускають ліки за е-рецептом. Оберіть аптеку, яка буде найбільш зручною для вас.

Що важливо знати перед придбанням ліків за е-рецептом:

✅ Придбати ліки за е-рецептом може як сам пацієнт, так і його родич чи соціальний працівник. Для цього лише потрібно передати номер рецепта та код його погашення людині, яка буде купувати ліки.

✅ В аптеці фармацевт запропонує пацієнту наявні лікарські засоби, які містять активну речовину, що призначив лікар. Так можна придбати не конкретну торгову назву препарату, а й інші його аналоги, керуючись власним вибором та бюджетом.

✅ Пацієнт може погасити рецепт частково, тобто придбати меншу кількість ліків, аніж призначив лікар. При цьому повторно отримувати рецепт для придбання залишку ліків не потрібно.

‼️ Нагадуємо, що як і раніше діють виключення для регіонів, де йдуть бойові дії, а також на придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту без рецепта лікаря.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень