Госпітальні округи та комплектація лікарень: про новий етап медреформи

Дата: 03.05.2023 08:31
Кількість переглядів: 89

🔸 В Україні розпочався новий етап медичної реформи — інфраструктурний. У чому полягає його суть та чого насправді очікувати від нього пояснили експерти VoxCheck.

🔸 28 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно якої запустили третій — 🔻інфраструктурний етап медичної реформи. Тепер у кожній області створять госпітальний округ, а в його межах — госпітальні кластери. Термін затвердження госпітальних округів визначено у березні-квітні 2023 року. 

ПОДІЛ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ

➡️Інфраструктурний етап медреформи передбачає поділ медзакладів на три типи:

📌 загальні (розраховані на обслуговування від 40 тисяч осіб), до яких пацієнти зможуть доїхати не більше як за годину, а відстань не перевищуватиме 60 кілометрів. У медзакладах такого типу будуть надавати допомогу за базовими напрямками (анестезіологія, неврологія, інфекційні хвороби, ортопедія і травматологія, терапія, хірургія)

📌 кластерні (розраховані на обслуговування від 120 тисяч осіб), у яких встановлять більш широкий перелік медичних послуг (кардіологія, алергологія, дерматовенерологія, психіатрія, трансфузіологія, акушерство і гінекологія, педіатрія, офтальмологія, урологія, трансфузіологія тощо)

📌 надкластерні, де лікуватимуть найбільш складні випадки та надаватимуть найбільше медичних послуг (по напрямках гастроентерологія, неонатологія, ендокринологія, інтенсивна терапія, кардіологія, кардіохірургія, отоларингологія, пульмонологія, реабілітація, судинна хірургія тощо).

➡️ Метою медичної реформи є ❗️повне укомплектування медзакладів. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомляв, що у рамках реформи буде чітко визначена ❗️СПЕЦИФІКА КОЖНОЇ ЛІКАРНІ й дадуть обладнання, необхідне для надання послуг.. Це має посилити спроможності медзакладів як у невеликих містах, так і у містах-мільйонниках.

➡️ У Міністерстві охорони здоров’я України також пояснювали, що тепер бригади швидкої будуть точно знати, в який із трьох типів закладів направляти пацієнта, залежно від складності його стану.

️ Реформа впроваджується, щоб  покращити доступ до якісної медицини в невеликих містах та селах, бо буде чіткий перелік послуг, які зобов'язані надавати заклади. Багатопрофільні медзаклади, які обслуговують населення ❗️МЕНШЕ НІЖ 40 ТИСЯЧ ОСІБ, не потраплять в мережу, проте закривати їх не будуть. Натомість такі лікарні інтегрують у ❗️ПЕРВИННУ МЕДИЧНУ ЛАНКУ.

➡️ Також Національна служба здоров'я України (НСЗУ) продовжить контрактувати медичні заклади, які надають два та більше амбулаторні пакети (набір безкоштовних медпослуг). Цей підхід поширюватиметься і на приватні заклади. НСЗУ також оплачуватиме надання медичних послуг, а покриття комунальних платежів та залучення персоналу буде обов'язком місцевої влади або громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень