18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 08:44
Кількість переглядів: 61

79 років тому було скоєно жахливий злочин проти кримськотатарського народу, внаслідок якого більше 180 тисяч представників цього волелюбного народу  відправили за тисячі кілометрів від рідного дому без права повернення.

◾️ На світанку 18 травня 1944 року озброєні військові майже одночасно вивели на вулицю всіх кримських татар, як тварин заштовхали у товарні вагони й повезли подалі від батьківщини. Дорога була довгою, людей не годували, тож багато повмирали від голоду… А тих, хто чинив опір під час виселення, або не міг іти, просто розстрілювали на місці.

◾️ Кінцевою станцією для тих, хто вижив, став Узбекистан. У східній республіці родини татар поселили у невеличких аулах. На день дорослій людині давали по 300 грамів хліба, дітям і старим – по 150 грамів. Багато депортованих громадян хворіли на малярію та різні недуги. У лікарні їх не лікували тож, знесилені, вони просто вмирали, хто від хвороб, а хто від каторжної праці або голоду. Так тривало довгих 12 років.

◾️ У середині п’ятдесятих років з’явився негласний Указ про звільнення депортованих народів від адміністративного нагляду. Однак у ньому заборонялося повертати татарам конфісковане у них майно та переїжджати їм до місць колишнього мешкання. Знову побачити рідну землю кримські татари змогли лише після розпаду СРСР.

◾️ І здавалося, стільки часу минуло і всі лиха позаду. Однак російський окупант знов прийшов з війною, здійснив незаконну анексію Криму, і продовжує переслідування кримських татар в окупації. Тож знову валіза, знову вокзал, знову — квиток у невідомість, знову репресії.

◾️ Зараз рашистські покидьки заперечують право на існування й українського народу. Вони бомблять українські міста, вбивають дітей, ґвалтують жінок, десятки тисяч українців з окупованих територій насильно депортовані в московію, а це вже справжній геноцид й українського народу.

◾️ Але ми всі віримо, ми впевнені, що Збройні Сили України, де пліч-о-пліч воюють українці, кримські татари та інші народи, зупинять московських варварів, звільнять всі українські території, серед яких українська Таврію та український Крим.

◾️ А криваві московські кати будуть відповідати за свої злочини, за геноцид українського та кримськотатарського народів у Гаазі.

Слава нескореному кримськотатарському народу! Слава Україні!

Крим — це Україна. А «рускій мір» маршрут уже знає.

З повагою міський голова Олександр Заборовець, міська рада та її виконавчий комітет


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень