Медицина, освіта, соціальний захист та управління відходами: громади Вінниччини поділилися досвідом

Дата: 22.09.2023 12:49
Кількість переглядів: 64

Фото без описуЗа підтримки U-LEAD сільські, селищні та міські голови з Черкаської та Кіровоградської областей відвідали три громади Вінницької області, де вивчали кращі практики надання послуг.

В складі делегації від Черкащини був і наш міський голова Олександр Заборовець.

Фото без опису

У перший день візиту вони відвідали Іллінецьку громаду, де ознайомились з функціонуванням центру первинної медико-санітарної допомоги та міської лікарні, яку громада прийняла у комунальну власність у 2021 році. Зараз у Іллінецькій міській лікарні надають медичну допомогу по 16 пакетах послуг та забезпечують ще 4 сусідніх громади невідкладною допомогою.

Фото без опису

Цікавим кейсом у Іллінці також стало їхнє поводження з відходами та лінія переробки окремих видів відходів на тротуарну плитку та бордюри, які використовують для благоустрою.

Фото без опису

А наступного дня учасники візиту вивчали досвіду формування спроможної мережі закладів освіти, створення опорних навчальних закладів та роботи їхніх філій у Немирівській громаді. Тут втілено на практиці автономію закладів освіти, фінансову, кадрову, організаційну та академічну. Це дає можливість кожному освітньому закладу розвиватись в обраному напрямі, а педагогам — максимально проявляти себе, водночас забезпечуючи учням високий рівень якості освіти.

Фото без опису

У Тульчинській громаді вони ознайомилися з місцевими програмами соціального захисту ВПО, захисників і захисниць України, членів їхніх родин, допомоги особам в кризових ситуаціях, а також мережею соціальних установ. Тут працюють насамперед над тим, щоб дбати про кожного мешканця громади.

Фото без опису

“Якісні послуги – один з основних напрямів роботи громад. Саме покращення їхньої якості та наближення до мешканців було одним з ключових завдань реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. Однією хорошою інфраструктурою всіх проблем не вирішити. Головне — чітко розуміти потреби жителів, сформувати управлінську команду і оперативно реагувати на виклики сьогодення”, — зазначає керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Віталій Швець.

На завершення візиту голови громад відвідали музей-квартиру автора всесвітньо відомої різдвяної мелодії «Щедрик» Миколи Леонтовича і проєкт «Леонтович арт-квартал». А також завітали до палацу Потоцьких, де проходить міжнародний фестиваль оперної музики «OperaFest Tulchyn», який збирає виконавців цього жанру навіть з-за меж України.

Підсумовуючи побачене, учасники візиту відзначили ряд цікавих практик для впровадження у своїх громадах. Учасниця з Кіровоградської області особливо зацікавилась організацією надання медичних послуг та управління цими підприємствами в Іллінецькій громаді:

"Вразила їхня організація первинної медичної допомоги. Для нашої громади це актуально, хотіли би впровадити такий принцип роботи у себе. А загалом побачити на місці і поспілкуватись — набагато краще, ніж дзвонити і розпитувати. Дякую організаторам, це дуже корисно. І те, що ми побачили, ще раз доводить, що все вирішують люди, відповідальні за свою роботу», — поділилася враженнями Заваллівський селищний голова Людмила Прач.

А очільниця Уманської міської громади на Черкащині Ірина Плетньова надихнулася досвідом мешканців Іллінців у переробці відходів та практиками у сфері соціальних послуг у Тульчинській міській раді.

“Мені дуже сподобався підхід до реконструкції сміттєзвалища та переробки відходів в Іллінцях. У нас стоїть така ж лінія з переробки, але вона у приватній власності й не працює. Тому я їду додому з думками, що зустрінуся з власниками і підніму питання про її роботу або вартість. Багато корисного дізналася щодо соціального захисту у Тульчинській громаді і вже запланувала зустріч із керівниками підрозділів. Такі візити з обміну досвідом надзвичайно корисні, цікаво поспілкуватись з людьми і взяти для себе якісь родзинки досвіду, щоб втілити потім у себе», — підсумувала вона.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень