День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найкривавіших символів Голокосту

Дата: 29.09.2023 09:10
Кількість переглядів: 112

Фото без опису29 вересня 2023 року виповнюється 82-гі роковини однієї з найтрагічніших сторінок в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва.

Ці трагічні події відомі як символ «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення населення. Жертвами злочину стали понад сто тисяч людей – військовополонені і цивільні громадян, серед яких представники єврейської національності і ті, хто намагався їх урятувати, українці, роми, караїми, учасники українського визвольного руху, заручники, "саботажники", порушники комендантської години, пацієнти психіатричної клініки.

 

Розстріли в Бабиному Яру відбувалися майже щоденно понад два роки від вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941-го і до завершення окупації міста в листопаді 1943 року. За цей час було знищене практично все єврейське населення міста.

 

Виконавцем розстрілів кінця вересня – початку жовтня 1941 року в Бабиному Ярі була зондеркоманда 4а під командуванням штандартенфюрера СС Пауля Блобеля. Цей нацистський підрозділ здійснив також масові вбивства євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новограді-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших містах.

 

По завершенню війни радянський режим замовчував або спотворював пам’ять про замордованих людей, намагаючись зруйнувати сам яр та навколишні кладовища. Проте це йому не вдалося і Бабин Яр залишався застереженням про небезпеку від ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною або іншими ознаками.

 

Після викриття й осмислення жахів Голокосту світова спільнота пристала на позицію «ніколи знову», проте геноциди стаються дотепер.

 

Вже дев’ять років в Україні точиться кровопролитна війна, яку розв’язала уже путінська росія. Рашисти навіть риторику запозичують у нацистів, заявляючи про "розв’язання українського питання", подібно до гітлерівського "розв’язання єврейського питання". Російський так званий "антифашизм" став головною загрозою для євреїв у сучасній Україні та сприяв нарузі над пам’яттю про Голокост: російські війська обстрілюють єврейські цвинтарі, синагоги, навіть Бабин Яр.

 

Ми стали свідками жорстоких масових вбивств рашистами чоловіків, жінок, дітей, літніх людей, тварин. Тортури – фізичні та моральні, зґвалтування, навіть іноді мали місце спалення тіл, щоб приховати вчинені злочини, як свого часу, це робили нацисти. Відомості зі звільнених Гостомеля, Бучі, Ізюма, а також від маріупольців, які вирвалися з окупованого міста, та інших українських міст і сіл жахають цивілізований світ.

 

Мир, безпека й рівновага в Європі та світі можливі тільки після того, як Україна переможе у війні, а всіх злочинців буде належно покарано.

 

Бабин Яр поряд із Освенцимом став жахливим символом Голокосту на території Східної Європи й прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі теорії.

 

Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів.

 

Бабин Яр…. Забуттю не підлягає…..”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень