27 жовтня — День української писемності та мови

Дата: 07.10.2023 08:15
Кількість переглядів: 44

Фото без описуКоли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право нею розмовляти. Цьогоріч Україна вперше відзначатиме це свято 27 жовтня, перенесення повʼязане з переходом на новоюліанський календар, бо дата зв'язана з Днем памʼяті Преподобного Нестора-Літописця.

Процес формування української мови розпочався в 6 ст. і тривав до 16 ст. Після занепаду Київської держави для української мови настали важкі часи, але найбільших утисків вона зазнала у Московській державі та Російській імперії. В 1627 році за наказом московського царя вперше було спалено книги, а в 1720 році Петро I взагалі заборонив книгодрукування українською мовою, в освітніх закладах заборонялося викладання українською, а в церквах – проповідування.

Творцем сучасної української мови став Іван Котляревський, а згодом Тарас Шевченко довів, що українська мова нічим не поступається іншим. Також наша мова вважається найбагатшою на зменшувальні форми, у сучасному гімні країни зустрічається слово «воріженьки», хоча у давніх версіях ще вживалося «вороги». Перший надрукований «Буквар» Івана Федорова зараз знаходиться у бібліотеці Гарварду.

Плекайте свою рідну мову, бережіть її, бо мова — це код нації! Вчіть своїх дітей українській мові, розповідайте, яких утисків пережили всі, хто хотіли нею розмовляти, та пишайтесь, що, попри такий шлях, зараз ми вільно можемо говорити солов'їною!

Вітаємо всіх українців з цим національним святом. Бажаємо усім нам любові, щастя, взаємного розуміння, мирного неба над головою, і щоб протягом усього життя ми жили зі Словом, з якого почалася Україна.

З повагою міський голова Олександр Заборовець, міська рада та її виконавчий комітет


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень