Їх іменами названі вулиці громади – ОСТАП ВИШНЯ

Дата: 13.11.2023 10:11
Кількість переглядів: 36

Фото без описуВ нашому місті вулиця Герцена тепер носить ім'я українського письменника, новеліста, класика сатиричної прози ХХ століттяОстапа Вишні.

Остап Вишня (справжнє ім’яПавло Михайлович Губенко) народився 13 листопада 1889 року на хуторі Чечва біля містечка Грунь на Полтавщині (тепер Охтирський район Сумської області).

Закінчив початкову, потімдвокласну школу в Зінькові. Навчався в Київській військово-фельдшерській школі, яку закінчив у 1907 р. Працював фельдшером: спочаткув армії, а згодом у хірургічному відділі лікарні Південно-Західної залізниці.

1917 року вступив до Київського університету на історико-філологічний факультет, але навчання не закінчив. Натомість розпочав журналістську та літературну роботу.

З 1919 року почав писати фейлетони. Цього ж 1919 року разом з іншими ентузіастами українського відродження потрапляє до Кам’янця –Подільського, звідки повертається навесні 1920 року.

Восени журналіста заарештовують, але ніяких доказів вини не знаходять, тому у квітні 1921 року Павла Губенка випускають із в’язниці.

Псевдонім Остап Вишня з’явився в літературі у 1921 році. Новий письменник – дотепник став відомий усій Україні. Літературна спадщина Вишні – це насамперед тисячі гуморесок у щоденній пресі на всі теми дня усмішки, або "реп’яшки", як назвав їх сам автор.

На вимогу читачів їх видавали окремими збірками. До початку 1930 року тираж книжок Вишні доходив до 2 мільйонів примірників, нечуваної тоді цифри.

У грудні 1933 року Остапа Вишню знову заарештовано. Його було звинувачено у підготовці терористичного акту. Письменника засудили до смертної кари, але потім вирок замінили десятьма роками ув’язнення в північних таборах. Його письменник відбував у Чиб’ю Ухто-Печорського табору (недалеко від Воркути). Пережити заслання письменникові допомогла його дружина Варвара Маслюченко. Остапові Вишні пощастило вижити, і тільки у 1944 р. він повертається додому і продовжує писати. У 1955 його було реабілітовано.

Помер Остап Вишня у 1956 році.

Остап Вишня упродовж життя написав близько двох із половиною тисяч творів: це гуморески, нариси, фейлетони, памфлети, мемуари, щоденник, переклади. Започаткував у літературі новий жанр усмішку (різновид гумористичного оповідання, у якому оповідь про події була короткою, точною, дотепною і доброю). Провідна тема всієї творчості письменника розвінчання вад людини і суспільства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень