Вірусний гепатит А та його профілактика
З метою профілактики захворювання на гепатит А Звенигородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадує про заходи, які слід вживати для попередження захворювання на вірусний гепатит А.
🦠💊 Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.
🦠💊 Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися в середньому 15-45 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції, є фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни. Тому гепатит А часто називається хворобою брудних рук.
🦠💊 Вірус гепатиту А досить стійкій у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хв).
🦠💊 Дуже важливо не займатися самолікуванням. При появі перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів відчувається ломота в тілі, можливе першіння у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту,
нудоту, іноді спостерігається блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.
❗️ З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:
🔻 Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
🔻Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами.
🔻 Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
🔻 Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв. дати відстоятися.
🔻 Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.
🔻 Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою.
🔻Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
‼️ Пам’ятайте, що вірусний гепатит А дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни.