Їх іменами названі вулиці громади – МИКОЛА ЛЕОНТОВИЧ

Дата: 13.12.2023 09:01
Кількість переглядів: 120

Фото без описуВулиця Пушкіна м. Ватутіне тепер носить ім’я українського композитора, хорового диригента, піаніста, педагога, збирача музичного фольклору, громадського діяча Миколи Леонтовича.

Микола Дмитрович Леонтович народився 13 грудня 1877 року в селі Монастирок Брацлавського повіту Подільської губернії в сім’ї сільського священика.

Освіту здобув у Шаргородському духовному училищі (1884—1892), де співав в хорі Ляторовського. Закінчивши у 1899 р. Кам'янець-Подільську духовну семінарію (з 1897 р. очолював семінарський хор), вчителював у Чукові, Тиврові, Летичеві, Вінниці (вів класи хоровий, оркестровий; викладав арифметику, географію, історію).

 

1904—1906 pp. — працював учителем співу на ст. Гришино (нині Красноармійське Донецької області).

 

З 1906 р. працював у Тульчинському жіночому єпархіальному училищі. Водночас закінчив регентські курси у Придворній співацькій капелі в Петербурзі, брав приватні уроки з композиції та контрапункту в Б. Яворського.

 

В 1918 – 1919 pоках жив і працював у Києві інструктором мистецтв у Наркомосі, організовував хорові гуртки на підприємствах та навчальних закладах, викладав на різних курсах в семінарії, народній консерваторії, Музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка, брав участь в організації Першої української державної капели, виступав у концертах хорової музики як диригент та акомпаніатор.

 

В 1919 році перебував у Кам'янці-Подільському, потім повернувся до Тульчина, де викладав співи та українську мову в жіночому училищі, організував там першу музичну школу, активно виступав за розбудову української національної музичної культури.

 

Серед його найкращих обробок українських народних пісень (понад 150) — "Щедрик", "Дударик", "Пряля", "Козака несуть", "Женчичок-бренчичок", "Зашуміла ліщинонька", "Піють півні", "Ой з-за гори кам'яної", "Дума про Нечая", "Чумак", "Мала мати одну дочку" та ін.

 

Серед інших творів: обробки революційних пісень ("Інтернаціонал»", "Варшав'янка", "Ми ковалі своєї долі»"), пісень інших народів (російського, німецького, чеського, єврейського), опера "На русалчин Великдень" (1919, не завершив; закінчив, відредагував та оркестрував М. Скорик), хорові поеми "Легенда", "Моя пісня", "Льодолом". Церковні хорові твори: літургія, херувимські пісні, аранжування стародавніх розспівів (серед них києво-печерський, грецький, подільський та ін.), духовні канти, псалми, колядки, щедрівки.

 

Автор низки методичних статей для вчителів та учнів загальноосвітніх шкіл, підручника «Практичний курс співу в школах України». Важливим внеском митця у музичне мистецтво були нові підходи до обробки народних пісень і музики. Він розкрив широкі можливості і засоби для їх нового використання.

 

В ніч з 22 на 23 січня 1921 р. трагічно загинув у домі свого батька (вбитий бандитом) у с. Марківка Вінницької області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень