Профілактика гострих кишкових інфекцій, що потрібно робити аби уникнути цієї недуги
У літній період, як правило, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції.
Зараження здійснюється через забруднені бактеріями чи вірусами або їхніми токсинами продукти харчування (не миті овочі та фрукти, термічно не оброблені продукти харчування), вживання продуктів з порушеними умовами й термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці, через предмети побуту, забруднені руки, при вживанні забрудненої води, неправильній поведінці під час відпочинку тощо.
❗️ Яких правил варто дотримуватись аби уникнути гостих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь?!
▶️ НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
▶️ НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
▶️ НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
▶️ Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
▶️ Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
▶️ НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти).
▶️ При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити.
▶️ НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
▶️ Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
▶️ Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки.
▶️ Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
▶️ Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно
дозволеними пляжами.
▶️ У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
❗️ ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.