Пам'ятка про те, як уберегтися від ботулізму

Дата: 25.06.2024 11:44
Кількість переглядів: 62

Фото без описуБотулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник - Clostridium botulinum - живе в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин).

Бактерії містять одну із найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів; неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу. У останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

  • захист харчових продуктів і продовольчої сировини від випадкових забруднень, зберігання їх у закритому посуді;
  • захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; 
  • соління риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
  • ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;
  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів С;
  • Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. 

Фото без описуФото без описуФото без опису

Пам’ятайте - хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо, дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень