Компостування – це гідна екологічна відповідь на те, що робити з опалим листям та харчовими відходами

Дата: 13.11.2024 08:28
Кількість переглядів: 34

Фото без описуВідповідно до пункту 5  Правил компостування біовідходів їх творювачами на присадибних, дачних і садових ділянках,  утворювачі біовідходів самостійно організовують їх компостування з метою отримання компосту та його використання для власних потреб.

Пропонуємо вам добірку рекомендацій, які допоможуть отримати якісний компост швидко та просто!

Біовідходи - відходи, що мають властивість піддаватися анаеробному або аеробному розкладу, такі як відходи харчових продуктів або відходи харчової промисловості на всіх етапах виробництва та споживання, відходи від зелених насаджень.

Чотири компоненти для утворення компосту:

  • Основа, або ж субстрат. Це біорозкладний матеріал,  наприклад: сухі рештки рослин, дерев (опале листя, солома, подрібнене гілля, тирса), картон тощо.
  • Органічні відходи. Вони мають високий вміст азоту  – це рештки їжі (овочів, фруктів), молодої рослинності.
  • Повітря
  • Волога

 Рекомендації:

  1. Оптимальні пропорції субстрату до органічних відходів: 2-3 частини субстрату до 1 частини органіки. Якщо субстрату буде замало, це може призвести до гниття та неприємного запаху.
  2. Взагалі неприємний запах від компосту — ознака того, що щось пішло не так: замало субстрату, замало аерації (доступу повітря), забагато вологи. Відповідно, потрібно додати більше матеріалу для субстрату (заодно він поглине зайву вологу), «провітрити» компост – наприклад, перемішати вилами чи іншим доступним предметом.
  3. Подрібніть матеріал, який використовуєте для субстрату: порвіть картон, подрібніть гілля тощо. Чим дрібніше буде субстрат, тим швидше відбуватиметься процес компостування.
  4. Для компостування найкраще підходять залишки рослинного походження: качани, очистки фруктів та овочів, чайна заварка і кавова гуща (без цукру), залишки їжі , яєчна шкаралупа, свіжескошена трава, бур’яни до того, як вони встигли утворити насіння тощо.
  5. Перемішуйте компост час від часу, додаючи нові шари субстрату чи порцій органічних відходів. Ніколи не утрамбовуйте компост: повітря — важливий компонент, що прискорює компостування.
  6. Компостна суміш має бути вогкою, але не надто. Якщо компост починає неприємно пахнути, одна з причин — надмірна вологість: додайте більше субстрату.
  7. Щодо температури, чим тепліше погода, тим швидшим буде процес. Однак і сам компост продукує тепло. Коли процес компостування буде «у розпалі», компост почне нагріватися – температура всередині може сягати понад +60 С. Коли суміш почне «стигнути», це буде ознакою завершення компостування, і зовсім скоро ви зможете використати свій компост як добриво.

Закликаємо утворювачів біовідходів організувати компостування на своїх присадибних ділянках!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень